Formare si evenimente Gradina urbana Mentenanta si consiliere
Un proiect de suflet în mijocul Bucureștiului. Grădinărit urban pe terasa unei clădiri din Piața Victoriei. Un spațiu urban valorificat de o companie care dorește să aducă natura în viața de zi cu zi a echipei.
Proiectul
Am colaborat în toamna 2022 cu o companie cu birouri în centrul Bucureștiului pentru soluții de grădinărit urban. Dispun de o terasă generoasă dar cu factori restrictivi pentru vegetație, în totalitate expusă la soare și la vânt, pe care nu o foloseau decât ca spațiu de relaxare, punctual.
Pasionat de natură și grădinărit urban responsabilul de proiect, a dorit să amenajeze acest spațiu pentru echipa, împreună cu echipa, pentru a le insufla colegilor această pasiune și pentru a le oferi pauze "mai vezi".
S-a dorit deasemeni amenajarea unui peisaj comestibil, alegere originală care merge dincolo de o simplă amenajare cu flori și arbuști.
Ușor ușor, spațiul a devenit unul în care convivialitatea și discuțiile libere au dat naștere la idei și proiecte pentru companie.
În grădina urbană de pe terasă s-au purtat negocieri, s-au făcut reuniuni și s-au primit clienții.
Echipa a participat și participa în continuare la proiectarea, amenajarea și întreținerea grădinii urbane de pe terasă la câțiva zeci de metri înălțime în centrul orașului.
Provocarea
Am adoptat o atitudine de colaborare în dezvoltarea conceptului astfel încât să satisfacem nevoile existente și să ne adaptăm în același timp la locația spațiului, orientarea, dimensiunea acestuia.
Provocările acestui proiect de grădina urbană pentru companie au fost în primul rând orientarea și expunerea la soarele direct și la curenții de aer puternici, care nu erau în avantajul nostru.
În al doilea rând, nu dispuneam de sol și a trebuit să găsim o soluție pentru a crea un suport pentru plantele care urmau a fi amplasate pe terasă.
Soluții
Am ales un substrat de cultură ușor, permeabil și hrănitor în același timp, format din fibră de cocoș, turbă și compost în jardiniere tip straturi înălțate combinând jardiniere din lemn înalte, cu sistem de irigație prin picurare, și jardiniere joase, din textil cu rezervă de apă.
Jardinierele mai înalte, din lemn permit accesul ușor, fără a solicita persoanele care pot lucra numai în picioare, pentru micile intervenții la plante. Deasemeni, pereții din lemn expuși la soare vor încălzi substratul în sezonul rece.
Jardinierele din textil cu protecție UV (ultra violete), ceea ce le conferă rezistență la condiții meteorologice extreme (raze solare și temperatura diricată), de dimensiuni mici, și joase, modulare, au fost amplasate în centru, unde curenții de aer sunt mai puternici. Acestea sunt dotate cu rezervor special de apă, de unde, prin capilaritate, aceasta urcă până la rădăcinile plantelor, limitând consumul de apă și numărul de udări.
În ambele cazuri, substratul a fost acoperit cu mulci din lemn măcinat pentru a limita expunerea la soare și pentru a menține umiditatea.
Plantele alese împreună cu echipa în cadrul unui teambuilding sunt plante perene, comestibile în mare majoritate, și anuale, adaptate la condițiile extreme din mediul urban.
Mix-ul creat conține legume rădăcinoase, plante aromatice, căpșune și flori care atrag polinizatorii: ridichi, tomate cherry pitice, salată, mangold, pătrunjel, ceapă, Allium decorativ si flori cu bulbi si rizomi pentru sezonul de primăvară, mentă, salvie, lavandă, rozmarin, cimbru, graminee decorative pentru sezonul de vară.
Această grădină de legume este inspirată din cele mai bune practici ale agroecologiei pentru a recrea ciclul natural autosuficient și pentru a dezvolta interacțiuni fertile între pământ, plante și oameni.
Grădina de legume concepută de echipa noastră, este o soluție la cheie, cu resurse reduse și implicarea echipei beneficiarului, care creează momente de convivialitate între colegi de birou în jurul biodiversității urbane.