Am avut placerea sa punem in aplicare principiile permaculturii pe un teren de 3000m² de care proprietarul nu avea timp sa se ocupe la perieferia Bucurestiului.

gradina in curs de amenajare

Inainte

Un teren de 3000 m patrati in frisa, in judetul Ilfov a ajuns pe mainile echipei noastre. Accesibilitatea la apa si solul bogat plin de humus de la tufisurile si plantele care au crescut pe el de ani de zile au fost atuurile noastre. Nefiind niciodata cultivat, ne-am hotarat sa aplicam principiile permaculturii pentru a ne adapta cat mai bine la conditiile intalnite mai degraba decat sa 'luptam' contra naturii. Ne-am dorit foarte mult sa facem din acest loc o sursa de legume proaspete pentru proprietar si familiile care locuiau in apropiere.

Scopul principal a fost ca proprietarul sa petreaca cat mai putin timp pentru ingrijirea gradinii de legume si sa obtina in acelasi timp legume si verdeata pentru intregul an.

Dupa

biodiversitatea in permacultura
IMG_8699
biocompostare

Provocarea

Partea dificila in transformarea acestui teren intr-o gradina de legume care in prezent se afla la al doilea an de productie a fost solul.

In ciuda faptului ca acesta este unul foarte bogat in material organic, microorganisme si rame, nepoluat cu substante chimice, s-a dovedit a fi un sol in care s-au dezvoltat de-a lungul timpului sisteme radiculare de plante salbatice numite si 'buruieni' foarte agresive precum pirul, costeiul, stirul, volbura.

Prin urmare am decis sa aplicam principiile permaculturii pentru a combate aceste probleme fara a tulbura solul si fara a petrece foarte mult timp luptand impotriva naturii.

Solutii

In primul rand pe anumite parcele am creat straturi inaltate la nivelul solului izoland solul cu carton, un strat de craci uscate, frunze, gazon taiat din livada vecinilor, un strat de compost, pamant si apoi mulch sau mulci (in cazul nostru amestec de lemn macinat cu frunze sau paie).

Pe altele, am cultivat plante din categoria ingrasamant verde, care au puterea de a ingradi plantele salbatice nedorite prin sistemul de radacini foarte bogate. In plus, dupa ce ajung la maturitate (perioada de inflorire) acestea pot fi amestecate in sol imbogatind-ul cu substante nutritive cum ar fi azotul. Amintim aici lupinul, lucerna, trifoiul, mazarichea, mustatul sau facelia care este si o planta melifera.

Am incurajat protejarea polinizatorilor prin cultivarea de zone cu flori si am creat zone de refugiu pentru gargarite pradatori naturali ale afidelor. Mai mult, pe fiecare zona de cultura am introdus plante compagnon: flori si plante medicinale.

Pentru a usura munca am instalat sisteme de irigatie prin picurare, dar acesta a fost folosit foarte rar din grija de a reduce consumul de apa. Mulcirea a ajutat foarte mult la pastrarea umiditatii in sol.

Un spatiu generos de compostare a fost amenajat pentru a permite imbogatirea continua a solului.

Services

Gradina periurbana
Design si proiectare
Compostare