compostare comunitara

EIT Climate KIC

Zona de compostare urbana in cartierul Floreasca, langa Parc Cinema Floreasca

gradina de la bloc inainte de proiect

Inainte

Asa arata gradina de la bloc inainte de instalarea zonei de compostare de proximitate. Solul din gradina este vizibil erodat, sarac in materie organica.

Prin instalarea zonei de compostare ne-am dorit producerea la locatie a humusului, care sa fie raspandit in gradina pentru a putea planta flori si plante perene.

Deasemeni, am instalat in jurul cutiilor straturi inaltate pentru a creea un cadru agreabil si adaptat evenimentelor de informare si sensisbilizare pe care lista noastra.

Deasemeni, o fresca vesela si cu mesaje de promovare a compostului in gradina a fost realizata in colaborare cu artistii de la Pe Pereti

Un spatiu de compostare de proximitate traieste prin evenimente si prin atmosfera din comunitatea respectiva si noi stim acest lucru.

Dupa

Provocarea

In acest gen de proiect provocarile sunt numeroase. In primul rand, motivarea permanenta a comunitatii sa mentina ritmul de contributie la cutia pentru compost. Ideal este ca evenimente de informare si schimb de experienta sa se organizeze in mod regulat la locatie. Deasemeni, un grup de comunicare de la distanta este binevenit, in care fiecare sa spuna ce a facut la locatie, ce actiuni, ce cantitate, ce intrebari are, care sunt micile probleme de rezolvat. Comunicarea este esentiala. La sfarsitul unui ciclu de compostare, comunitatea apreciaza un eveniment de distribuire a compostului maturat, pe care il poate folosi in gradina de la bloc sau pentru a hrani plantele din apartament.

O a doua provocare este reprezentata de acccesul la cutii si controlul inputurilor care ajung in aceste cutii de compost. O masura de preventie este informarea continua prin afise si formari. Tinem stransa legatura cu persoanele care doresc sa composteze pentru a face macar o formare initiala de 5-10 minute pentru a intelege cum putem intretine viata din compost, ce este biodegradabil si compostabil si ce nu este. Prin urmare, cutiile sunt prevazute in anumite perioade cu lacat iar cifrul este comunicat persoanelor care doresc sa se alature comunitatii doar in urma discutiei telefonice.

Sunt lucruri care pot fi imbunatatite, precum calitatea mesajului transmis pe suportul de la locatie. Noi am ales placute de pvc rezistente in timp, cu mesaj scurt si clar si numarul de telefon pentru consiliere in compostare. Suntem disponibili oricand pentru a raspunde intrebarilor si nelamuririlor celor care contribuie pentru a obtine compost in mediul urban

Rezultate

30 de familii composteaza mai mult sau mai putin regulat la zona de compostare low tech de langa Parc Cinema Floreasca.

Scopul acestui tip de compostare urbana in situ este reducerea amprentei de carbon prin eliminarea completa a trasportului materiei compostabile sau a compostului odata maturat. Valorificam biodeseurile la locatie, si folosim humusul obtinut in gradina de la bloc.

Din iunie pana in decembrie 2021 cutia s-a umplut de doua ori, volumul compostului colectat s-a redus in timp la un sfert. Prin urmare aproximativ 600 litri de compost au fost distribuiti comunitatii.

Ne bucuram foarte mult ca in timp am reusit sa motivam si familii din blocurile de langa locatie, sa participe la actiune. Credem cu tarie ca deseurile din orase pot deveni resurse pentru gradinile de la bloc, iar valorarea facturii la salubritate va scadea in timp daca aceste zone de compostare sunt multiplicate, primind astfel biodeseurile cele mai grele la cantar, fractia umeda.

Services

intoarcerea gramezii de compost
materie uscata
colectare compost

“Multumesc mult pentru sansa oferita de a fi parte a grupului. Dupa separare deseuri reciclabile si parte pentru compost gunoiul menajer ramane undeva la 20%. Proiectul este super, trebuie sa ajunga la cat mai multa lume informatiile.”

CARMEN