compostare

Compostare comunitara

'Food for the Earth, composting communities for Climate' - initiativa comunitara de compostare in Romania

Food for the Earth, initiativa comunitara de compostare in Romania

Un proiect castigator la nivelul Europei de Est

"Hrana pentru Pamant" este o initiativa comunitara de compostare in situ, construita pe o infrastructura cu emisii reduse de carbon si care ofera servicii cu impact redus asupra mediului.

"Food for the Eart, composting communities for Climate" este castigatorul competitiei Climate Community Lab, un proiect pilot care doreste sustinerea creatorilor schimbarii pentru clima in regiunea Europei Centrale si de Est.

"Food for the Earth" este o colaborare romano-bulgara, intre startup-ul Urban Cultor din Bucuresti, reprezentat de Cristina Briziou si Our Neighborhood ASP, reprezentat de Irena Sabewa.

Scopul proiectului:

- sensibilizarea comunitatii urbane in ceea ce priveste compostarea deseurilor organice prin amenajarea unui spatiu de compostare colectiva, bine delimitat, deasemeni afisarea de informatii si organizarea de evenimente pedagogice tip formare si informare in jurul acestui spatiu.

- transmiterea prin diverse canale in comunitate si in media a avantajelor compostarii:

a. reducerea deseurilor care ajung la groapa de gunoi si care sunt arse

b. diminuarea costului pentru serviciile de salubritate

c. regenerarea solului dar si

d. lupta impotriva schimbarilor climatice si lupta impotriva risipei alimentare

comunitatea noastra composteaza

Durata proiectului:

Perioada de desfasurare in Romania pentru acest proiect pilot este Ianuarie - Decembrie 2021, insa suntem in cautare de fonduri si parteneri pentru a putea implementa cat mai multe proiecte similare in Romania. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin EIT Climate-KIC si Climate Community Lab (Laboratorul Comunitatii Climatice).

Proiectul se deruleaza in colaborare cu asociatia din Sofia Our Neighborhood ASP care a lansat si testat acest concept inca din 2013. Scopul acestuia printre altele este de a crea o miscare de constientizare si informare in domeniul compostarii urbane si periurbane care depaseste granitele nationale.

 

Un proiect bazat pe comunitate

Galeti colectare biodeseuri

Acest proiect nu poate exista fara comunitatea cetatenilor care il vor anima. Prin urmare o serie de campanii de informare si sensibilizare sunt programate. Dasemeni, spatiul de compostare va fi unul dedicat formarii in arta compostarii cu acces gratuit pentru colectivitate. Panouri cu informatii si animatii atractive pentru adulti si copii vor transmite pasii corecti in compostare si mesaje de sustenabilitate, refolosire, reciclare si campanii impotriva risipei alimentare.

compost cutii

Cum procedam?

In acest proiect vom urmari cateva actiuni esentiale pentru reusita lui.

  • Alcatuirea unei grupe de initiativa din mediul privat, ONG si public;
  • Stabilirea contactului cu Primaria (Administratia Domeniului Public);
  • Cautarea unui loc potrivit adaptat pentru compostare;
  • Consultarea comunitatii din jurul acestui spatiu identificat si a motivatiei de a se implica in proiect; deasemeni obtinerea aprobarii acestora (in acest scop am creat un formular Google ) si crearea unui canal de comunicare cat mai eficient. In cazul nostru un grup de Facebook Food for the Earth Romania.
  • Solicitarea spre aprobarea activitatii catre Primarie (Administratia Domeniului Public);
  • Stabilirea unui plan de organizare: precizarea diferitelor etape de lucru pana la amenajarea locului de instalare a containerelor pentru compost, achizitionarea uneltelor de lucru si organizarea unui loc de depozitare a acestora, repartizarea si folosirea compostului matur...
  • Crearea si formarea/ informarea unui grup raspunzatoator cu ingrijirea compostului (pastrarea curateniei, receptionarea deseurilor biodegradabile si verificarea lor, umplerea containerelor, remanierea amestecului, cernerea);
  • Redactarea si validarea unui plan de actiuni.

30 de familii vor beneficia de formare si consultanta continua pe perioada desfasurarii proiectului. Deasemeni vom distribui mici recipiente de colectare a deseurilor menajere biodegradabile.

Acestia vor avea la dispozitie 3 containere stationare pentru compost din lemn fiecare avand 1000L.

Dupa ce compostul va deveni matur, familiile implicate vor beneficia de produsul finit pentru jardiniere sau gradina proprie. Excesul de compost va fi raspandit in straturile de flori din cel mai apropiat parc.

O atentie deosebita va fi acordata mentinerii spatiului respectiv si a calitatii optime a compostului pentru a evita potentiale neplaceri.

 

gradinarit urban
compostul bogat in materie organica pentru gradina

Servicii

Consiliere compostare
Design, realizare si instalare spatiu compostare
Mentenanta
Formare