Compostare urbana Formare si evenimente Gradina urbana
O initiativa a grupului Actiunea Comunitara Tineretului implementata de Urban Cultor: recipiente pentru compostare urbana si actiuni de valorificare a biodeseurilor vegetale lemnoase prin maruntire.
Un proiect frumos
Acest proiect a fost implementat in toamna anului 2021 intr-un locul magic, o oaza de verdeata: livada Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Martisor”, reprezentant partener Muzeul National al Literaturii Romane.
In cutiile de compostare se vor valorifica resturi vegetale de acasa si resturi vegetale uscate din livada cu scopul de a reduce impactul de mediu prin transportul si depozitarea la gropi sau chiar incinerarea deseurilor, dar si pentru a avea in cateva luni pamant sanatos (humus) pentru cateva straturi de plante aromatice si flori.
O comunitate implicata
Initiativa, multa munca si un consilier de nadejde, sunt puntele esentiale pentru reusita unui proiect de compostare urbana
Livada comunitară urbană este un proiect al grupului de inițiativă Acțiunea Comunitară Tineretului, susținut prin programul Inclusiv în Cartier, inițiat de Fundația Comunitară București.
Gabriela Iordan, coodonatoarea proiectului a devenit pasionata de un trai sustenabil, compostarea fiind un pas important al acestui stil de viata. De peste 14 ani lucreaza intr-o organizatie non-profit cu proiecte axate pe dezvoltare durabila, consum responsabil, educatie pentru mediu, voluntariat, antreprenoriat social si verde.
Gabriela si-a dorit foarte mult sa se formeze si sa inteleaga tehnica compostarii in mediul urban dar si sa invete metode de motivare si stimulare a comunitatii in jurul unor proiecte de compostare.
Impreuna cu echipa noastra, Gabriela a reusit un proiect de succes si credem noi sustenabil.
Cum compostam corect in mediul urban?
Din momentul instalarii materialului, succesul proiectului depinde de maniera in care persoana responsabila gestioneaza locatia dar si comunitatea implicata.
Practic nu echipamentul ales este elementul cel mai important, ci felul in care acesta este folosit si promovat.
Pentru a composta in mediul urban, amintim cateva puncte esentiale:
- alegerea unei locatii facil de acces, nu foarte frecventata, ideal la mai mult de 10m de o cladire locuita
- amenajarea a trei cutii - una pentru aport biodeseuri, una pentru rezerva de materie uscata, care contine carbon si una pentru maturare
- maruntirea elementelor biodegradabile
- aerisirea gramezii de compost in mod regulat - ideal saptamanal daca cutia s-a umplut pe jumatate
- respectarea echilibrului azot/carbon - pentru o galetusa de materie biodegradabila adaugam in cutie o galetusa de materie uscata din cutia de rezerva (lemn macinat, frunze uscate)
- sunt interzise aporturile de carne, oase, produse lactate, mancare gatita si sosuri
- este recomandata instalarea de panouri pedagogice informative care reamintesc si celor care contribuie la compostare cele mai sus mentionate