Proiectul "Hrana pentru Pamant, comunitati care composteaza pentru Climat" se adreseaza
- administratiilor locale,
- companiilor,
- ONG-urilor,
- institutiilor de invatamant,
- dezvoltatorilor imobiliari,
- hotelurilor si restaurantelor,
- retailerilor precum si
- asociatiilor de proprietari
care doresc sa gaseasca raspunsuri la provocari comune ce tin de managementul deseurilor in mediul urban si tranzitia catre o economie circulara.
Premiat de catre EIT Climate KIC in 2020, castigator al premiului II "Cities of Tomorrow #9" la categoria mediul de afaceri, oferit de catre Camera de Comert si Industrie Romano-Germana in 2021 si nominalizat pentru premiul "Excelenta in economie circulara" la Green Report 2022, conceptul de compostare in situ in mediul urban a dat startul compostarii comunitare in Romania, dupa modelul unor tari precum Franta, Italia sau Bulgaria.
Pana in prezent echipa Urban Cultor a instalat impreuna cu partenerii sai si ofera consiliere in mod regulat pentru:
- trei spatii de compostare comunitara in situ in Bucuresti sector 1 (proiectul pilot "Food for the Earth, composting communities for Climate" sector 4 si sector 5,
- trei spatii de compostare respectiv la Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” si Colegiul Tehnic „Constantin D. Nenitescu” impreuna cu Primaria Sectorului 3, care a dat startul actiunii pilot ,,Coltul de compostare din curtea scolii”, dedicata promovarii importantei compostarii deseurilor vegetale si incurajarii practicilor circulare in mediul urban, prin activități practice și educative,
- o zona de compostare in liceul Tehnologic Rorestier Ramnicu Valcea,
- patru spatii de compostare in scoli private, dintre care unul in sectorul 1 Bucuresti si trei in Baia Mare.
Transformarea deseurilor intr-o resursa reprezinta cheia economiei circulare, conceptul de dezvoltare durabila a statelor membre UE. Daca se asigura recuperarea, reutilizarea si reciclarea deseurilor si daca deseurile dintr-o industrie devin materie prima a altei industrii, se asigura trecerea la o economie circulara in care se gestioneaza sustenabil deseurile si resursele sunt utilizate intr-un mod eficient si durabil.
Proiectul "Hrana pentru Pamant" implica aportul voluntar al biodeseurilor de catre cetateni, la o locatie cat mai apropiata de locul producerii lor, si transformarea acestora in resursa prin procesul natural de compostare aeroba si fara consum de energie, pentru gradinile urbane si spatiile verzi din oras.
Cum te poti implica in proiecte de compostare urbana?
Urban Cultor propune un Kit de compostare urbana in situ pentru comunitatea in care te afli. Ai posibilitatea de a deveni sponsorul unui astfel de proiect, sau initiatorul si purtatorul proiectului astfel:
- daca doresti implementarea unui proiect de compostare urbana, poti solicita kit-ul complet la contact@urbancultor.ro cu posibilitatea de a finanta cu resursele proprii sau sa te punem in legatura cu finantatori
- daca doresti sa devii sponsorul unui astfel de proiect te punem in legatura cu initiatori din orasul tau ONG-uri, asocitatii de proprietari, scoli etc.
Doresti sa te implici?
Impreuna putem transforma orasul in care traim intr-un loc mai sanatos si mai responsabil.
Ce contine un Kit de compostare urbana?
Kit-ul "Hrana pentru Pamant" contine:
- 3 cutii din lemn pentru compostare urbana
- 1 aerisitor pentru compost
- 3 placute cu instructiuni si 1 panou pedagogic explicativ din PVC personalizate
- instalare
- o formare initiala profesionala in compostarea urbana
- consiliere si insotire timp de 8 luni (pre-proiect, reglementari, identificare locatie, initiere, filiera lemn macinat, strategie de comunicare si sensibilizare comunitate, informare, aport, intretinere, mentinerea calitatii, intoarcere, transfer, recolta, valorificare)
- servicii de consultanta in managementul deseurilor
La cerere putem dimensiona cutiile pentru comunitate mai numeroasa, sau putem oferi ateliere de sensibilizare, formare si informare pentru adulti si copii in domeniul economiei circulare, refuza - redu - refoloseste - recicleaza - composteaza.