Gradini colective
publice (de cartier) sau private ( gradini pentru companii si angajatii acestora) in scopul producerii alimentelor dar si de stabilire de legaturi sociale. Spre deosebire de gradinile comunitare, gradinile colective prezinta o forma de gestiune in comun a unui teren de catre un grup de locuitori. In gradinile comunitare culturile, legumele, zarzavaturile sau spatiile verzi pentru petrecerea timpului liber sunt decise si exploatate in comun de catre locatari. Astfel de gradini pot fi solicitate de catre asociatiile de proprietari sau dezvoltatorii imobiliari de exemplu.
Multiplicarea acestui tip de gradini cu ajutorul municipalitatii, poate avea numeroase avantaje de la reducerea insulelor de caldura, a poluarii pana la transformarea orasului intr-unul rezilient in ceea ce priveste aprovizionarea cu legume proaspete. La acestea se adauga un enorm avantaj de ordin social si educational.
Gradini educationale
care au ca scop initierea si sensibilizarea locuitorilor pe subiecte precum productia alimentelor, consumul alimentar sanatos, compostarea si valorificarea bio deseurilor. De cele mai multe ori sunt gradini solicitate de scoli, gradinite. Recent din cauza situatiei sanitare din 2020, institutii de invatamant private si de stat opteaza pentru amenajarea de gradini educationate in curtea scolii, astfel incat cand vremea o permite copiii pot chiar desfasura orele in aer liber in mijlocul gradinii.
Gradini sociale
care promoveaza integrarea persoanelor defavorizate precum someri, refugiati, persoane cu dizabilitati. Ne dorim crearea unor astfel de spatii si in Romania.
Gradini terapeutice
pentru sanatate fizica si mentala. Terapia horticola este o practica care ajuta la imbunatatirea si stimularea memoriei, stabilirea de responsabilitati si roluri. Stimuli precum mirosul si culorile sunt excelenti pentru a stimula activitatea cerebrala. Iar din punct de vedere fizic este o buna metoda de recuperare a muschilor, a mobilitatii in general prin miscari usoare.
Gradini padure urbana, gradini tip gaura de cheie, bomba de seminte
gradinile urbane nu trebuie neaparat sa fie costisitoare pentru comunitate sau sa ocupe spatii mari.
Se poate de exemplu realiza o structura tip 'gaura de cheie' chiar si pe un fost loc de parcare betonat.
Deasemeni acolo unde exista spatii verzi cu copaci, se poate opta pentru completarea acestora cu arbori fructiferi precum nuci, corcodusi, si mai apoi cu ierburi aromatice si legume, dand nastere astfel unei paduri comestibile.
'Guerrilla gardening' este o atitudine adopata de anumiti oraseni de a cultiva fie si o planta pe cel mai mic petec de pamant in oras. Exista in acest sens bombe cu seminte care poti fi plantate in spatii mici si lasate acolo fara nicio ingrijire. Acestea contin de cele mai multe ori seminte de plante tip ingrasamant verde (trifoi, lucerna) sau plante melifere (facelia, floarea soarelui) care in plus de florile superbe care ne vor incanta, atrag si mentin in viata polinizatorii. In ultima perioada studiile arata ca aproximativ 10 % din cele aproape 2.000 de specii de albine salbatice din Europa sunt amenintate de disparitie, iar inca 5 % din albinele din lume vor fi in aceasta situatie.