Solutii de agricultura urbana, gradinarit urban si compostare urbana
Urban Cultor propune solutii de agricultura urbana, gradinarit urban si compostare urbana in mediul privat si public precum si evenimente si ateliere de initiere in domeniu cu scopul de a sprijini atat departamentele de HR sau dezvoltare durabila din companii precum si companii din domeniul HoReCa, retail, dezvoltare imobiliara, persoane fizice, institutii de invatamant sau institutii publice in studiul, aproiectarea, amenajarea si intretinerea de gradini urbane in Bucuresti si Romania.
Studiile arata ca populatia lumii este in creștere astfel incat 2050 se preconizeaza ca pe Terra vor fi aproximativ 9,5 miliarde de oameni. Resursele planetei sunt suprasolicitate, iar pentru a asigura minimul de subzistenta in ceea ce privește furnizarea de calorii doar in viitor, vor fi necesare 850 de milioane de hectare de terenuri agricole, care pur si simplu nu mai sunt disponibile. Atentia se orienteaza catre spatiile alternative, cum ar fi cele din orasele moderne si posibilitatea de a trece granita dintre spatiile verzi si cele destinate productiei agricole, prin aducerea in orase a unei parti din productia agricola.
Totodata, urbanisti, arhitecti, institutii de stat si cetatenii realizeaza ca orasele au nevoie de mai multa verdeata si de actiuni pentru diminuarea poluarii si combaterea fenomenelor de „insule de caldura” din marile orase. Agricultura urbana este o solutie pentru a produce alimente pentru viitor, local si intr-o maniera responsabila.
Asa a luat nastere ideea de gradinarit urban si oras comestibil prin amenajarea de peisaje comestibile si ferme urbane in spatii urbane cat mai diverse: pe balcon, pe acoperisurile cladirilor, in sistem de strat inaltat ori gradini verticale, prin amenajarea de sisteme hidroponice sau acuaponice, atat in interior cat si in exterior.
Avantajele agriculturii urbane dovedite in tari europene si nu numai, sunt nenumarate astfel incat credem cu tarie ca un efort merita facut pentru a combate provocarile acestui tip de agricultura in spatiul urban si periurban.
Urban Cultor a luat nastere in perioada pandemiei din 2020, din dorinta unui grup de cetateni franco-romani din Bucuresti de a crea o entitate activa in domeniul ecologiei, economiei sociale si dezvoltarii durabile in regiunea Romaniei si Europei de Est, prin implicarea in proiecte deja existente sau prin dezvoltare de noi proiecte in domeniul agriculturii urbane si periurbane.
Visiunea Urban Cultor
Orase incluzive si verzi, in care mediul privat, public si cetatenii isi aduc contributia prin initierea sau participarea la proiecte de gradinarit urban, compostare si dezvoltare a spiritului ecoresponsabil a viitoarelor generatii.
Misiunea noastra
Dezvoltarea si implementarea de solutii de agricultura urbana si actiuni ecoresponsabile pentru companii si institutiile publice sau de invatamant din Romania care doresc sa contribuie la promovarea si adoptarea unui stil de viata durabil.
Valorile care ne ghideaza
Respectul
pentru mediul inconjurator si spatiile verzi urbane cu potential pentru amenajarea unui peisaj comestibil in scopul ameliorarii vietii cetatenilor.
Convingerea
ca fiecare dintre noi suntem capabili sa ne reconectam la hrana intr-un fel in care sa regeneram capitalul natural, sa eliminam risipa si poluarea si sa producem alimente mai sanatoase.
Inovarea
prin observare, experimentare, comunicare si stabilirea unor raporturi de colaborare cu actorii direct implicati in proiecte similare.