Compostul si compostarea
Ce este compostarea?
Compostarea este un proces natural de descompunere a deseurilor organice prin microorganisme, ciuperci si nevertebrate mici in prezenta apei si a oxigenului. Deseurile de bucatarie si gradina sunt transformate in humus, foarte bogate pentru terenurile agricole si gradini.
Utilitate, usurinta, responsabilitate si socializare... acestea ar putea fi cuvintele de ordine ale compostarii. Pentru ca da, compostarea este usoara, cu conditia sa urmati cateva gesturi de baza care dureaza foarte putin timp! Si mai presus de toate, compostarea este utila fiind cea mai usoara solutie pentru regenerarea solului atat de agresat in ultimele decenii de ingrasaminte chimice, pesticide, fungicide si erbicide.
Dar, in plus, compostarea creeaza legaturi sociale si prietenie. Compostarea de proximitate raspunde problemelor agronomice, educationale, de mediu sau economice.
Este o adevarata poarta de acces pentru a reflecta asupra problemelor societatii noastre. Iar aceasta practica face posibila valorificarea materialului in situ, fara costuri de transport. Asa ca trebuie sa incepeti ...
Anul 2025 va marca sfarsitul deseurilor biologice in tomberonul personal, termen redus la 2023 de catre Uniunea Europeana! Care e solutia atunci? Colectare separata? Compostarea in situ? Nu exista nici un antagonism intre diferitele solutii expuse si, uneori, chiar o anumita complementaritate: colectarea separata poate fi imbunatatita iar compostarea in situ acolo unde este posibil va fi o solutie mult mai ieftina si fara costuri de transport.
De ce sa compostam?
In Romania, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, legea obliga Unitatile Administrativ-Teritoriale (UAT-uri) sa implementeze colectarea separata a deseurilor biodegradabile. Aceasta presupune colectarea separata din usa in usa a biodeseurilor in mediul urban si implementarea schemei "plateste pentru cat arunci" plus incurajarea compostarii individuale in gospodariile din mediul rural. Adoptarea Legii privind gestionarea deseurilor nepericuloase compostabile va avea un impact deosebit de important asupra tintelor de reciclare a deseurilor municipale asumate de Romania in fata Comisiei Europene. In acest context, in plus fata de structurile adaptate pentru compostare, trebuie asigurata o campanie intensa de sensibilizare si educare a populatiei pentru reusita acestui gen de actiuni.
Compostarea si lupta impotriva schimbarilor climatice
- Compostarea joaca un rol major in reducerea amprentei de carbon a unei persoane.
55% din deseurile solide sunt organice si biodegradabile. Ajunse la groapa de gunoi se descompun si produc metan, care este de pana la 34 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon. In loc sa genereze metan, procesul de compostare transforma materialul organic in carbon stabil din sol, pastrand in acelasi timp apa si nutrientii din deseurile originale. Mai mult prin composare se imbunatateste ciclul normal al carbonului prin gestionarea concentratiilor de CO2 din atmosfera.
- Reduce cu 55% deseurile care ajung la groapa de gunoi
Gropile de gunoi si incinatoarele polueaza solutile, aerul, apa si sunt un pericol pentru sanatatea tuturor organismelor vii.
Compostarea ar reduce acest risc, si contribuie in acelasi timp la reducerea costurilor pentru gestionarea acestor gropi de gunoi.
- Compostul este cea mai buna cale de regenerare a solului
Un sol sanatos si cu o compozitie echilibrata asigura alimente sanatoase, si absoarbe si retine apa in exces reducand riscurile de inundatii. Un alt beneficiu: reduce cu pana la 34% cantitatea de apa folosita pentru irigare.
Compostarea este cea mai buna solutie pentru a adauga materie organica in sol, ceea ce este esential pentru sanatatea lui: compostul ajuta la aerarea solului si neutralizarea ph-ului.
Va invitam sa consultati articolele scrise de noi despre compostarea individuala in apartament, in gospodarie in mediul rural si periurban si compostarea colectiva in mediul urban.
Urban Cultor a castigat in decembrie 2020 concursul de proiecte crossborder, din cadrul Climate Community Lab sustinut si finantat de Uniunea Europeana prin EIT Climate KIC si Ashoka. Aflati mai multe despre proiectul nostru pilot de compostare urbana in situ in Bucuresti si Sofia, „Food for the Earth, composting communities for Climate”.