Solutii pentru viitor
Agricultura urbana si gradinaritul urban
Prin agricultura urbana se intelege practica cultivarii, prelucrarii si distributiei alimentelor in zona urbana si in satele mici din jurul acesteia (peri-urban). Aceasta include agricultura, gradinaritul (horticultura), cresterea animalelor, apicultura urbana, acvacultura, agrosilvicultura. In tarile in care este practicata ea a dovedit a avea un rol important in viata sociala si culturala precum si in economia orasului.
DE CE?
Agricultura urbana are nenumarate avantaje
Printre acestea amintim reducerea saraciei si incluziunea sociala a populatiei defavorizate sau a persoanelor vulnerabile.
Agricultura urbana joaca un rol important in consolidarea securitatii alimentare prin atenuarea impactului pe care il are transportul acestora catre consumatorul final. De cele mai multe ori alimentele parcurg sute chiar mii de kilometri pana ajung in farfurie.
Accesul la alimentele produse pe plan local, cresterea gradului de constientizare cu privire la multe aspecte ale alimentelor: cum cresc alimentele, ce este un aliment produs sanatos si responsabil, care sunt culturile locale si care este perioada in care acestea pot fi recoltate si consumate cat mai natural, este un alt rezultat al practicarii agriculturii urbane. „Pe masura ce societatea devine mai urbanizata, aceasta vrea sa fie mai aproape de mancare. Doreste alimente proaspete, mai putin prelucrate si din surse durabile. Iar apelurile pentru lanturi de aprovizionare mai scurte s-au intensificat pe perioada actualei crize sanitare”. (A farm to fork strategy, European Commission May20th 2020)
Agricultura urbana are o mare contributie la obiectivele de dezvoltare durabila, prezentate de catre UE in Agenda pentru 2030 printre care reducerea risipei alimentare, sustinerea fermierilor locali, lupta impotriva incalzirii climatice.
Pe intelesul tuturor
Gradinaritul urban / agricultura urbana
Pentru a intelege mai bine diferenta dintre gradinaritul urban si agricultura urbana va propunem cateva idei mai jos pe care va invitam sa le parcurgeti.
Gradinaritul urban cuprinde activitati cu rezultate scazute in ceea ce priveste productia de alimente sau impactul economic. In schimb, are un rol mai accentuat in ceea ce priveste insertia profesionala, recreerea, reducerea stresului, socializarea, reducerea poluarii si a efectului de „insula de caldura” etc., aspecte mai importante pentru cei implicati decat produsele alimentare obtinute.
Amintim aici gradinile urbane bazate pe productie individuala de alimente necomerciale, pentru consum propriu:
- gradini familiale si
- gradinile lotizate, comunitare sau subdivizate – parcele inchiriate pe baza unui contract cu o companie, asociatie sau institutie care gestioneaza o astfel de gradina
Si gradinile urbane bazate pe colectivitate:
- Gradini educationale care au ca scop initierea si sensibilizarea locuitorilor pe subiecte precum productia alimentelor, consumul alimentar, compostarea
- Gradini sociale care promoveaza integrarea persoanelor defavorizate
- Gradini terapeutice pentru sanatate fizica si mentala
- Gradini colective: publice (de cartier) sau private ( gradini pentru companii si angajatii acestora) in scopul producerii alimentelor dar si de stabilire de legaturi sociale
Agricultura urbana in schimb, creeaza business-uri pentru a obtine produse comercializabile (alimente, cosmetice etc) sau servicii agricole locale (petrecere a timpului liber, activitati social), care profita de apropierea de oras cu toate avantajele lui la nivel de piata de desfacere, logistica...
In Romania au fost implementate cateva proiecte si studii in favoarea agriculturii urbane dar suntem abia la inceput. Amintim printre acestea proiectul cofinantat din fondurile Uniunii Europene, AgriGo4Cities „Plan de guvernare pentru agricultura urbana participativa in vederea combaterii excluziunii sociale in Regiunea Dunarii”, programul „Crestem Gradinescu” - un instrument de finantare lansat de Kaufland Romania si implementat de Institutul de Cercetare în Permacultura din Romania sau „Gradina cu oameni”, proiect de ecologie urbana implementat de echipa de voluntari din Grupul de Initiativa Civica Cismigiu.
Aveti un proiect in domeniul agricultura urbana, gradinarit urban?
Suntem deschisi sa il dezvoltam impreuna.