Pentru a composta, nu este obligatoriu să aveți o grădină. Compostarea comunitară, de proximitate se practică în numeroase orașe din Europa dar și în România.
Pentru cetățenii care locuiesc la bloc sau în cartiere rezidențiale de blocuri sau case (inclusiv ansambluri rezidențiale) cu spațiu individual limitat, unde compostarea individuală nu este posibilă, compostarea comunitară este o soluție preferabilă. Astfel poate fi încurajată și practicată colectarea separată, reciclarea la sursă și valorificarea biodeșeurilor nepericuloase compostabile provenite din grădini sau parcuri și deșeurile alimentare de origine vegetală, neprocesate termic, provenite din bucătăriile gospodăriilor private.
Compostarea comunitară, numită și de proximitate, se practică la comun de către cetățenii din cadrul unui bloc sau a unui grup de blocuri/case, într-un spațiu special amenajat, în amenajări proprii, care nu poluează mediul și nu produc disconfort, amplasate acolo unde spațiul o permite.
8 zone pentru compost comunitar în București
PROIECT ACADEMIA DE COMPOST
2020, Proiectul "Hrană pentru Pământ, Comunități care compostează pentru Climat" introduce pentru prima dată în România conceptul de compostare comunitară, de proximitate.
2023 ia naștere proiectul comun ACADEMIA DE COMPOST, numărul de zone de compostare de comunitate crește și comunitatea în jurul acestora deasemeni. Acțiuni de advocacy și dialog cu autoritățile sunt prevăzute pentru 2024-2025 pentru a încadra legal și populariza activitatea.