fbpx
educatie despre compost

Gestionarea deseurilor in Romania ar trebui sa fie imbunatatita si transformata in gestionarea durabila a materialelor pentru a proteja, a conserva si a imbunatati calitatea mediului, pentru a proteja sanatatea umana, pentru a promova principiile economiei circulare;

Asigurarea valorificarii biodeseurilor ca resursa poate contribui la reducerea dependentei Romaniei de importul de materii prime necesare imbunatatirii calitatii solului in domeniul agronomic si poate facilita tranzitia la o gestionare mai sustenabila a materialelor si la crearea unui model de economie circular.

Urban Cultor alaturi de partenerii sai militeaza pentru desfasurarea activitatilor de gestionare a deseurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind optiunea de compostare de proximitate “in situ” in recipiente dedicate compostarii sau in compostoare mecanice si electromecanice de mici dimensiuni in mediul periurban si urban, acolo unde spatiul o permite, in vederea educarii, sensibilizarii cetatenilor, institutiilor si operatorilor economici, in materie de triere la sursa a deseurilor si producerii de compost pentru refacerea solului din spatiile verzi urbane si periurbane cu respectarea normele in viguare in ceea ce priveste protejarea sanatatii umane si a mediului inconjurator.

In Franta inca din 2012 exista o circulara referitoare la regulile de functionare a instalatiilor de compostare de proximitate emisa de Ministerul Ecologiei, dezvoltarii durabile si al Energiei.

Mentionam existenta in Franta a asociatiei nationale, Réseau Compost Citoyen care numara 400 de aderenti, structuri publice si private, administratii locale, cu proiecte active de compostare de proximitate, in medii urbane, in orase mari precum Paris (804 zone de compostare de proximitate si 30 zone de compostare comunitare) https://www.apc-paris.com/actualite/comment-trier-ses-biodechets-a-paris. Orase precum Rennes si Nantes ofera 1250 euro ajutor asociatiilor pentru amenajarea de instalatii de compostare de proximitate… https://metropole.nantes.fr/compostage

 

In Italia exista legislatie in vigoare pentru compostarea descentralizata prin decret ministerial din 29 decembrie 2016, nr. 266 „Regulament cuprinzand criteriile de functionare si procedurile de autorizare simplificate pentru compostarea de deseuri organice in comunitate”. Acest decret stabileste criteriile si procedurile de compostare de catre comunitati (de la blocuri pana la asociatii) avand ca obiectiv principal reducerea productiei de deseuri organice si a impactului asupra mediului asociat gestionarii deseurilor. Deasemeni decretul legislativ din 3 aprilie 2006, nr. 152 privind „Standardele de mediu” la articolul 180 alin. 1, regiunile si municipiile incurajează practicile de compostare desfasurate in locul de productie propriu-zis (cum ar fi compostarea la domiciliu si compostarea comunitara) prin instrumente specifice de planificare si posibile reduceri ale taxei catre utilizatorii care efectueaza practici de reducere a deseurilor.

http://extwprlegs1.fao.org/docs/pdf/ita168040.pdf

RO_Logo-hrana-za-zemyata-Compositions-CMYK_hrana-za-zemyata-logo-C1-color+white-bckgr
Telefon