Compostarea constă în transformarea deșeurilor prin crearea unui proces de fermentare, care permite producerea de îngrășământ.
Fabricarea propriului compost are multe virtuți. Primul dintre acestea este reducerea deșeurilor: prin compostarea unui maxim de deșeuri organice, dimensiunea coșurilor de gunoi este redusă, ceea ce înseamnă mult pentru protecția mediului. Compostul rezultat poate fi refolosit în grădini ca îngrășământ natural și gratuit.
Funcționarea este foarte simplă: într-un spațiu verde de langă imobil este instalat un compostor, în care toți locuitorii își pot depozita deșeurile vegetale și de la bucătărie.
Compostul astfel obținut poate fi folosit ca amendament pentru sol pentru plantele din condominiu, în cazul în care acesta are spații verzi.
Pentru a fi interesantă, operațiunea necesită participarea mai multor gospodării din coproprietate. De asemenea, contribuie la legătura socială dintre locuitorii unei clădiri sau ai unui cartier, devenind un loc pentru discuții și de convivialitate.
Începeți prin a vă sorta deșeurile alimentare (coji, zaț de cafea, coji de ouă, pungi de ceai etc.) și apoi le puneți într-un compostor situat la parterul clădirii.
Aceasta este o practică ușoară și eficientă, care necesită doar puțină organizare zilnică. Aceste deșeuri alimentare vor fi apoi completate cu deșeuri uscate, cum ar fi materiale uscate mărunțite cum ar fi lemn, carton sau frunze moarte.
Apoi, după 6 sau 9 luni, rezidenții pot recolta și utiliza acest compost pentru jardinierele de la fereastră sau pentru plantele de interior.
În funcție de mărimea condominiului și de numărul de locuitori, dimensiunea compostorului poate fi adaptată de la 600 la 2000L. Este posibil și chiar recomandabil să se amplaseze mai multe cutii, în funcție de necesități și de spațiul disponibil.
Povestiți-ne despre proiectul dumneavoastră și lăsați echipa noastră să vă sfătuiască cum să înființați un spațiu de compostare de proximitate.
Colega noastră Cristina Briziou este trainer în domeniul compostării și al gestionării zilnice a cutiilor de compost urban. Urban Cultor dispune de mai multe modele de compostoare din lemn produse responsabil în România și vă poate realiza proiecte personalizate.
Primul proiect din București este în cartierul Floreasca, vă puteți alătura grupului de cartier și/sau urmări evoluția acestuia pe site-ul dedicat proiectului "Food For The Earth" pe care l-am înființat împreună cu partenerul nostru din Sofia, Bulgaria.
Alte proiecte de compost vor fi lansate în București și în alte orașe din România în a doua jumătate a anului 2021.
Reducerea deșeurilor menajere este spectaculoasă!
La nivelul condominiului, economiile sunt reale, dar și reducerea noxelor legate de reducerea deșeurilor menajere: nu mai există containere care se umplu, mai puține mirosuri neplăcute și mai puține containere de scos, valorificarea deșeurilor în beneficiul spațiilor verzi, etc.
Datorită implementării unei zone de compostare comună, aproape 30% din greutatea deșeurilor menajere nu va mai fi incinerată.
Această acțiune de compostare va permite ca materia organică să se întoarcă în sol prin procesul de transformare a deșeurilor biologice în compost.