fbpx

Sunteti pasionati de natura, de gradinarit si doriti sa va cresteti propriile legume si plante aromatice? In acest articol dorim sa va prezentam cateva bune practici pentru a face acest lucru indiferent de spatiul de care dispuneti, chiar si in oras. O gradina de legume urbana este un concept care poate fi aplicat chiar si pe o terasa la bloc, pe acoperisul blocului, in balcon sau in interior.

De ce?

Natura este si va fi sursa noastra de rezilienta. In acest an am simtit si mai mult lipsa spatiului verde din orase. Un prim pas la nivel individual pentru inmultirea suprafetelor verzi este crearea unei gradini urbane.

Putem enumera o multime de motive pentru care sa ne dorim o gradina urbana : legume si verdeata proaspete, impact redus pentru mediu, o casa mai frumoasa si mai ales…pentru ca este fun pentru intreaga familie. Este momentul sa cultivam o parte din hrana de care avem nevoie si sa inlocuim plantele decorative cu plante si fructe comestibile.

Gradina comestibila in balcon? Ganditi pozitiv!

Prin acest articol dorim sa incurajam persoanele care cred ca este imposibil sa gradinaresti la bloc, oferindu-le cateva idei si bune practici. Un parizian poate face acest lucru pe un balcon de 4m lungime si 1m5 latime. De ce nu am incerca si noi?

Analiza spatiului

Incepeti deci prin a analiza spatiul de care dispuneti si alegeti optiunea care se potriveste cel mai bine. Chiar daca locuiti intr-un apartament nu este nicio problema. Cheia gradinaritului in astfel de locatii este sa optimizam si sa folosim cat mai bine spatiul disponibil.

Solutii

Va propunem cateva solutii pentru spatiile mici: gradina verticala, gradinaritul in jardiniere (pentru exterior sau interior) si hidroponia.

Folosirea jgheaburilor si a jardinierelor suspendate pe post de recipient poate duce la o recolta surprinzatoare. Daca aveti spirit de aventura puteti sa creati o structura hidroponica, in care veti putea cultiva ca si cum ati folosi pamant, avantajul fiind ca aceasta este foarte usoara. Peretii vegetali din paleti pot fi deasemeni utilizati.

Etajati cat mai bine plantele in functie de nevoia lor de lumina folosind mobilier gen masute sau taburete. Pentru a folosi cat mai bine razele soarelui, amplasati plantele mai inalte precum rosiile, in spate iar pe cele mai mici in fata, cum ar fi capsunii. Varza si salatele adora umbra, dar rosiile, castravetii, dovleceii si ardeii pot suferi daca nu au suficienta caldura.

gradinarit urban
gradina in restaurant
IMG_0611

Ce plante se recomanda pentru cultura in recipiente?

In acest caz puteti alege legume cu frunze, fructe mici, plante aromatice dar si pomi fructiferi columnari si vita de vie.

Favorizati cultura de salata, plante aromatice, plante medicinale si fructe de padure, care in mod normal nu rezista transportului pe distante mari si stocarii pe termen lung la frigider. Astfel puteti profita in fiecare zi de salata, patrunjel, marar, oregano, capsune si rosii cherry proaspete si netratate. In plus, consumand direct de la locul in care sunt produse, veti consuma doar  strictul necesar, evitand astfel risipa alimentara.

Legume si fructe pe terasa sau rooftop

Daca dispuneti de o terasa mai mare, un rooftop puteti opta si pentru recipiente cum ar fi jardiniere mari din lemn tip rasadnita, saci pentru culturi de legume atat la sol cat si verticali (aici atentie sa fie din material food contact) si puteti obtine cartofi, ceapa, ridichi, morcovi, castraveti, dovlecei chiar si struguri sau pere.

Exista soiuri de pomi fructiferi columnari sau pitici, care pot fi amenajati pe spaliere cu care puteti completa gradina de la bloc. Perii, piersicii, caisii pot fi cultivati in mediul urban cu mai mult succes, acestia dezvoltandu-se mai bine la adapost decat intr-un spatiu exterior expus la inghet sau vanturi puternice.

Vita de vie este si ea usor adaptabila la gradina din balcon. Poate fi utila pentru a crea putina umbra pentru fructele de padure, dar si pentru a crea o atmosfera agreabila pe terasa.

Gradinaritul urban in spatii mici are avantajele si provocatile lui. Despre acestea cititi aici.

gradinarit urban
Telefon