
Gradinaritul urban in spatii mici are avantajele si provocarile lui.
Am vazut in articolul anterior avantajele si solutiile cultivarii de legume in balcon, pe terasa sau pe rooftop. In randurile care urmeaza vom aborda problemele cel mai des intalnite si solutiile pentru o experienta cat mai reusita.
Cultura pe terase sau rooftop va suferi din cauza expunerii la vant puternic si seceta sau apa prea multa in situatia ploilor abundente. Prin urmare, trebuie respectate anumite reguli de baza.
Un sistem de irigare prin picurare poate evita uscarea solului daca aveti acces la apa. In caz contrar, puteti opta pentru jardiniere cu rezerva de apa care confera autonomie pentru 7-10 zile cat sunteti plecat din oras. O alta solutie pentru a economisi apa este sa adaugati la suprafata jardinierelor mulci. Acesta se face dintr-un amestec de frunze uscate, iarba tip gazon uscat sau paie pe care le puteti gasi cu usurinta la bunici sau in gradinile vecinilor care locuiesc la curte.
Daca problema este excesul de apa, alegeti vase care au gauri pentru scurgere pentru a evita stagnarea apei si putrezirea radacinilor plantelor. Folosirea bilelor de argila in partea de jos a substratului poate ajuta deasemeni la retinerea apei in exces.
Contra vantului, puteti opta pentru paravane din elemente naturale precum crengi, lemn, bambus sau mini arbusti. Nu ezitati sa va folositi si de peretii cladirii, mai ales cei care au expunere care sud si care pot aduce un aport de caldura.
Tineti cont de soare si de lumina. Pe un balcon soarele poate fi foarte puternic in anumite momente ale zilei, sau din contra poate patrunde cu greu in anumite zone. Totul depinde de orientare. Un balcon expus nord nu beneficiaza niciodata de lumina directa si va fi foarte greu sa gazduiasca plante. Contrar, balconul expus pe sud este recomandat deoarece va oferi plantelor soare toata ziua. Un balcon orientat est va avea lumina directa numai dimineata si va fi mai racoros, iar cel expus spre vest va oferi plantelor lumina apusului si caldura acumulata in pereti de-a lungul zilei.
Atentie la greutate!
Pe balcon sau pe terasa, aveti grija la greutatea recipientelor pline cu pamant si luati in considerare si cat vor cantari inclusiv cu pamant umed. Estimam ca un palet pentru gradina verticala de 1m20x80cm plin cantareste 20 kg iar saci pentru cultura de legume de 70 litri cantaresc 25 kg. In Franta terasele sunt facute sa suporte o greutate de 350 kg/ mp dar in Romania avand in vedere vechimea cladirii de evitat sa se depaseasca 100 kg/ mp, mai ales daca aveti viziatori curiosi sa vada gradina de legume din balcon.
Pentru a crea spatii agreabile si comestibile mai usoare, alegeti recipiente din lemn sau panza, evitand plasticul pentru a fi cat mai ecoresponsabili. Desi jardinierele din lut sunt foarte estetice si prietenoase cu mediul si plantele, acestea sunt foarte grele.
Rasadnitele din lemn par a fi o solutie ideala. Acestea sunt usor de personalizat, ecologice si sunt disponibile in nenumarate forme. Aveti o gama larga din care puteti alege: de la rasadnitele mari si clasice din lemn patrate sau dreptunghiulare, pana la cele realizate pe picioare. Apeland la serviciile Urban Cultor puteti proiecta, realiza si instala astfel de structuri 100% personalizate.
Avantajul rasadnitelor este ca plantele beneficiaza de un strat de sol suficient de profund pentru a se dezvolta in mod natural. Mai mult, fiind straturi inaltate, sunt la nivelul vostru si veti lucra intr-o pozitie confortabila.


Solul, un element esential pentru reusita
Urban Cultor va sfatuieste sa eliminati din greutatea structurilor amenajate pentru legume, jucandu-va cu structura solului din jardiniere. Incercati sa va creati propriul amestec.
Mai jos va prezentam ‘retete’ de sol lejer ideal pentru cultura legumelor in rasadnite, jardiniere, saci pentru cultura sau ghivece. Trebuie tinut cont ca solul este o adevarata provocare in gradinaritul la oras deoarece el este spalat in timp si saracit de nutrientii pe care ii contine.
Exista in comert soluri imbogatite cu elemente nutritive pentru balcon, dar adesea ele contin turba. Aceasta rezulta din descompunerea vegetalelor printr-un proces lent de mii de ani, si astazi turba este supra exploatata.
De aceea, putem alege sa ne facem propriul amestec cu ce avem la indemana. Evitati sa folositi pamant de gradina care este adesea prea compact si greu. Avem nevoie de un sol usor, suplu si aerisit, dar care sa retina suficient apa. Solutia : sa fabricam propriul nostru compost urban, pe care il putem folosi asa cum este sau in amestec cu putin pamant. Despre compost vom vorbi intr-un alt articol. Pentru informare, exista solutii si recipiente de compostare fara niciun inconvenient legat de miros special pentru apartament sau terasa. Vermicompostul si precompostarea la domiciliu cu tarate Bokashi sunt metode pe care le vom discuta impreuna cu o alta ocazie. Astfel veti putea transforma biodeseurile in resursa.
Daca nu doriti sau nu puteti face compost pentru moment, va recomandam doua retete pentru : solul din ghivece mici si solul din din rasadnite.
Un ghiveci bun este facut sa retina cat mai bine apa, deoarece avand mai putin pamant, acesta se va usca mai repede, lasand plantele fara apa in plin soare. Din acest motiv, amestecul nostru trebuie sa intruneasca insusiri pentru a retine apa cat mai mult. Prin urmare va propunem un amestec pentru ghiveci format din :
- 2 parti muschi de turba (pentru retentia apei)
- 1 parte compost (din comert, ca si materie organica continand nutrienti)
- 1 parte perlita sau vermiculita (pentru aerare si drenaj) si optional, dolomita sau var de gradina (reduc aciditatea solului)
In rasadnite, unde dispunem de mai mult sol, problema uscarii solului este mai putin importanta. Iar amestecul va fi unul echilibrat dupa cum urmeaza :
- 1 parte perlita
- 1 parte muschi de turba
- 1 parte compost
- si 1 parte publere de kelp (importanta sursa naurala de iod fiind facuta din plante marine uscate)
Gradinaritul urban in spatii mici are avantajele si provocarile lui. Este clar ca o gradina de legume pe terasa sau in balcon nu va asigura familiei fructele, legumele si verdeata necesare. In schimb, satisfactia de a avea din propria recolta menta pentru ceai, patrunjel proaspat pentru salate, un bol de rosii cherry pentru aperitivul cu prietenii si o mana de capsune din cand in cand pentru cei mici este nedefinita.
