fbpx
vermicompost

Vermicompost in apartament ?

Locuiti in apartament si nu dispuneti de o terasa mare sau de o gradina pentru a putea composta ? Daca doriti sa compostati din proprie initiativa pentru a contribui la nivel individual la lupta impotriva schimbarilor climatice, sau va ganditi sa faceti acest lucru pentru a raspunde obligatiilor care va revin prin noua lege a compostului, va invitam sa parcurgeti articolul de mai jos.

Legea a fost adoptata, dar lucrurile merg si vor merge foarte incet in acest sens in Romania in urmatorii ani, pentru ca nimeni nu este pregatit. Nici cetatenii nici autoritatile locale. Ceea ce putem face este ca la nivel individual, de ONG sau asociatie sa ne documentam, sa impartasim informatii si sa facem primii pasi inspre compostare individuala sau colectiva local.

Scopul acestui articol este de a va prezenta cateva optiuni de compostare urbana, in mijlocul orasului, in lipsa unui spatiu dedicat. Una dintre metodele de compostare fara miros sau daunatori compatibila cu un balcon mic sau cu bucataria, este vermicompostarea. Pe scurt, transformarea in sol a deseurilor compostabile cu ajutorul ramelor. Rame ? Chiar asa ! Descoperiti un ecosistem viu, util pentru ghivecele de flori sau gradina vecinilor, si care va va scuti in timp de cheltuieli la factura de salubritate. Mai mult, speram ca in urma acestei lecturi veti renunta putin cate putin la ideile preconcepute despre compost si vermicompostare.

De ce material am nevoie ?

  • 1 vermicompostor

Acesta trebuie sa contina in partea de jos un recipient pentru colectarea ingrasamantului lichid, ideal cu robinet de colectare, trei sau patru recipiente care se pot inlocui intre ele, un capac si un strat pentru mentinerea umezelii.

  • Rame specia Eisenia Fetida special pentru compostare. Pretul acestora este de aproximativ 30 lei/ 100 grame cantitate de care veti avea nevoie pentru a transforma 50 g de deseuri pe zi. Aceasta specie de rame este recomandata pentru ca nu le place lumina, prin urmare nu parasesc niciodata gramada, si consuma zilnic biodeseuri pana la jumatate din greutatea lor.
deseuri biodegradabile 2
deseuri biodegradabile
Ce tipuri de deseuri se pot composta

60% deseuri umede. Acestea serversc de hrana ramelor, care le traforma incet incet in vermicompost ex: fructe si legume stricate ( fara usturoi sau ceapa), crude sau gatite, bine maruntite, coji de fructe si legume, resturi de ceai cu sau fara saculeti, cafea cu sau fara filtru.

40% deseuri uscate precum ziare, hartii, carton de la oua sau de la hartie igienica de exemplu. Acestea contin fibre care permit oxigenului sa circule corespunzator.

Atentie nu se composteaza :
  • Citricile
  • Resturi de carne sau crustacee
  • Resturi de mancare gatita
  • Produse lactate
  • Paine
  • Usturoi ceapa sau praz
  • Coji de oua
  • Litiera animalelor
  • Cenusa
  • Metal, plastic sau hartie lucioasa
  • Uleiuri sau lemn cu lac
  • Plante bolnave
vermicompost

Cum instalez corect un vermicompostor si in ce ordine ?

Acesta poate fi amplasat afara sau in interior, dar atentie sa nu fie expus la soare sau la apa.

Primul va fi recipientul de colectare a ingrasamantului lichid. Peste acesta se instaleaza primul recipient. In el incepeti prin a aseza un strat de carton pe care pulverizati putina apa. Peste acesta, un strat de pamant de 4-5 cm si ramele. Acestea se vor ascunde imediat in pamant deoarece nu le place lumina. Umeziti usor. Peste pamant, adaugati un strat de 2 cm de deseuri biodegradabile umede. Acoperiti deseurile cu un strat umed (format din in, canepa, carton, returi de haine din bumbac) si apoi puneti capacul. Stratul umed este esential, pentru ca reda mediul de viata natural al ramelor mentinand umiditatea si furnizand fibre.

Dupa inchiderea capacului lasati ramale sa se obisnuisca in noul mediu timp de 2 saptamani. Ulterior incepeti cu doze mici de deseuri 50-100 g marind cantitatile progresiv. Veti fi uimiti de cat de repede dispar deseurile.

Cum functioneaza totul ?

Vermicompostorul dvs. este un ecosistem viu iar ramale sunt in continua miscare. Ajutate de catre microorganisme (bacterii, ciuperci), acestea produc compost si ingrasamant lichid doi fertilizatori pretiosi care pot fi folositi pentru plantele de interior, jardiniere sau in gradina. Un echilibru corect al elementelor umede si uscate permite un procedeu eficient. Deseurile umede aduc ramelor si microorganismelor apa si hrana iar cele uscate furnizeaza oxigen si lasa sa circule aerul.

Cateva reguli de aur pentru reusita :

  • Faramitati bine resturile pe care le adaugati in aparat, pentru o mai buna reusita
  • Hraniti ramale progresiv, mai intai cu cantitati mici apoi din ce in ce mai mari in functie de cerintele acestora. O cantitate prea mare de materie umeda inca de la inceput poate produce un dezechilibru microorganismele neavand timp sa transforme totul. Numarul ramelor se va regula in functie de hrana de care dispun in timp.
  • Daca observati ca ramele nu urca in timp in partea superioara, inseamna ca le-ati dat prea multa hrana dintr-o data sau recipientele au un spatiu prea mare intre ele si acestea nu pot urca.
  • Nu adaugati apa in vermicompostor. Deseurile umede contin pana la 80% In cel mai rau caz daca observati ca temperatura in interior este prea mare puteti umezi deseurile uscate.
  • Daca afara este prea frig sau seceta, impaturiti echipamentul sau stropiti continutul cu un vaporizator din cand in cand.
  • Daca observati un miros neplacut, inseamna ca ati adaugat prea multe resturi dintr-o data. In acest caz, nu mai adaugati material si aerisiti continutul prin amestecare pentru a introduce oxigen. Puteti adauga deasemeni carton sau hartie. Ca si punct de reper, nu uitati ca ramale consuma intr-o zi pana la jumatate din greutatea lor. De exemplu daca cumparati 100g de rame, in primele zile ele vor consuma 50g de deseuri.
  • Ecosistemul dvs. poate supravietui fara un aport de hrana pana la 5 saptamani daca este amplasat intr-o zona umbrita si ferita de umiditate. Daca lipsiti mai mult de acasa, adaugati un strat de 2-3 cm de deseuri inainte de plecare.

In cat timp putem folosi compostul final?

Acesta poate fi colectat dupa o perioada de 3 pana la 6 luni din recipientul de jos. Ramale il vor parasi pentru a urca prin gaurile dintre recipiente in partea de sus unde sunt adaugate noi materiale.

Cum pot folosi compostul si ingrasamantul lichid in mod corect ?

Ingrasamantul lichid si compostul sunt bogate in humus si minerale, si sunt fertilizatori excelenti pentru platele de apartament sau de exterior.

Pentru intrasamantul lichid, este indicat sa lasati robinetul deschis tot timpul si sa curga intr-un recipient pentru a evita ca sistemul sa se umple si sa se infunde. Pentru a fi corect folosit, diluati 1 parte de ingrasamant in 10 parti de apa ideal de ploaie inainte de a uda plantele sau de a-l pulveriza pe frunzele acestora.

In ceea ce priveste compostul maturarea acestuia este esentiala. Recolta este gata cand nu se mai pot distinge deseurile din recipient. Puteti testa maturitatea acestuia luand o cantitate mica si plantand intr-un recipient seminte de ridichi. Daca acestea germineaza, inseamna ca este gata.

Cum culeg copostul din recipient ?

Prima noastra grija dupa ce ne asiguram ca acesta este matur, este sa ne asiguram ca nu mai exista rame in el. In mod normal ele se vor fi deplasat in sus dupa hrana. Totusi daca mai raman, avem doua solutii : fie le adunam una cate una si le punem in recipientul cu hrana, fie punem recipientul din care dorim sa colectam compostul, deasupra celui cu hrana si il lasam neacoperit cu stratul de tesut umed. Ramale in prezenta luminii vor migra in recipientul de dedesupt.

Compostul matur de 3 luni poate fi folosit ca si ingrasamant organic. Acesta poate fi imprastiat in strat de 3 cm. Amestecati bine la suprafata cu o unealta de gradinarit. El este foarte indicat in gradina cu flori dar si in gradina de legume pentru morcovi, salata, spanac, praz, telina, pastarnac, fenicul.

Compostul care atinge 6 luni de maturare poate fi folosit ca si suport pentru cultura, in raport de 1/3 compost cu 2/3 pamant, inainte de semanat, plantat sau replantat. Ideal pentru flori si plante aromatice.

Suntem intr-o etapa de analiza si tastare a catorva sisteme de vermicompostare in apartament si revenim cat de curand catre voi cu rezultatele obtinute, echipamente si solutii de vermicompostare dedicate persoanelor fizice care locuiesc in apartament dar si pentru restaurante, terase, cantine, crese si gradinite. Pana atunci va stam la dispozitie pentru a raspunde la eventuale intrebari pe mail la contact@urbancultor.ro 

Telefon